SchubertAppen

SchubertAppen- ett måste för Schubertianer och andra musikälskare. Appen finns nu i uppdaterad version och behöver laddas upp på nytt för Android via Google Play.  På App-store uppdateras den automatiskt om du har den gamla versionen. SchubertAppen är en mobilapp som innehåller ett antal egeninspelade sånger, en biografi, ett online quiz och en sing-a-long del för egen övning via Scorx digitala plattform för musikalisk instudering. SchubertAppen har som syfte att lyfta fram Schuberts Lieder som klingande ikon för kammarmusikens minsta subgenre.
Appen har utvecklats med hjälp av CTK och nu senast Väst-Göta Data.

EUlogo_c_RGB

SchubertAppen har sin egen Facebook Sida-välkommen att besöka  gilla: https://www.facebook.com/schubertappen/

Projektet medfinansierades av Europeiska unionen genom Västra Götalandsregionen.

Ett kort medley från SchubertAppen: Helena Ek Sjunger ur Ellens Dritter Gesang. Ave Maria, Maria Sjökvist sjunger ur Seligkeit och Helena Ek sjunger ur Gretchen am Spinnrade. Vid flygeln Karin M Nilsson

Sångmedley ur SchubertAppen.

Lyssna på ett urval av dikter i poesimedleyt. Hela dikter i SchubertAppen kan du lyssna på genom att klicka på en ikon som nedan. 

Poesimedley ur SchubertAppen

Om Franz Peter Schubert

Franz Schubert
Franz Schubert, kompositör och musiker

Franz Peter Schubert (Wien 1797- 1828) var en österrikisk tonsättare Hans produktion under det korta liv han levde var enorm – över 1 000 verk – och mycket av musiken han skrev är skriven för mindre sammanhang, musikaliska salonger, och kräver inte konsertestrader eller operascener. Hans kammarmusik, pianomusik och sånger har framförts i hemmiljöer sedan schubertiadernas tid. Han var i hög grad en samtida tonsättare som använde texter av tidens stora poeter som Goethe, Friedrich Schiller, Heinrich Heine, Friedrich Rückert, med flera. Han umgicks flitigt i de intellektuella konstnärskretsarna i Wien, men var också välbekant med annan europeisk kultur och använde texter av bland andra Sir Walter Scott och Shakespeare.

Musikaliskt företräder han en tradition förankrad i Haydns, Mozarts och Beethovens musik, men är också en stor förnyare i synnerhet inom Lied-genren.